10.1.2024

Většina lidí neví při vstupu do obchodu, kterou značku nakoupí. Jak jim prodat tu Vaši?

V dnešní době přesycené reklamou je stále složitějším úkolem značek přilákat zákazníky právě k té jejich. Například u kategorie vitamínů a doplňků stravy má pouhá desetina lidí před nákupem jasno, kterou značku si vybere, což vytváří na marketéry tlak, jak najít inovativní a účinné způsoby oslovování potenciálních zákazníků přímo v místě prodeje.

Atraktivní vzhled a obal jako první argument

Z NÁRODNÍCH DAT vyplývá, že přibližně 30 % populace dává přednost výrobkům s atraktivním vzhledem a obalem. Zde leží první klíčový prvek strategie – vytvoření obalu, který nejen ochrání obsah, ale také zaujme a osloví potenciálního zákazníka. Atraktivní obal přitáhne pozornost, udělá dobrý první dojem a vzbudí pozitivní emoce.

In-store reklama jako přímá cesta k srdci mladé generace

Zajímavý je vztah mezi preferencí atraktivních obalů produktů a deklarací zaznamenání in-store reklamy. Spotřebitelé, kteří upřednostňují hezký vzhled, jsou vůči ní totiž citlivější než ti, kterým na obalech nezáleží: více než 40 % z nich uvádí, že včera zaznamenali in-store reklamu. To naznačuje synergii mezi vizuálním dojmem obalu a následnou interakcí v obchodě.

Zvláště u mladší generace ve věkovém rozmezí 15–24 let hraje in-store reklama klíčovou roli. Čtvrtina této skupiny deklarovala, že zaznamenala in-store reklamu včera a další dvě pětiny v posledním týdnu. To je výrazně více než u starších věkových skupin. Právě reklama v místě prodeje se tak stává účinným a relativně levným způsobem, jak tuto cílovou skupinu zasáhnout. Například v online prostředí je totiž stále obtížnější ji oslovit, protože je přehlcená reklamními sděleními nejen na webech, ale i na sociálních sítích, kde jsou mladí obecně aktivnější než starší uživatelé.

Není překvapením, že zaznamenání in-store reklamy častěji deklarují také lidé z větších měst. Zároveň je v NÁRODNÍCH DATECH patrné mírně vyšší zaznamenání reklamy včera ze strany lidí s nejnižším vzděláním.

Tyto poznatky potvrzují i data OOH Activation study 2023, kterou zpracovaly společnosti Nielsen a ResSOLUTION Group. Ze studie vyplývá, že venkovní reklama patří k nejvíce zaznamenávanému typu inzerce hned po televizní. Zároveň je reklamou, která veřejnosti vadí nejméně. To je způsobeno zejména tím, že se OOH inzerce (jež z podstaty definice zahrnuje i reklamu v místě prodeje) vyskytuje zpravidla v místech, kterými lidé pouze procházejí nebo projíždějí. Proto je méně obtěžující než reklama na místech spojených se zábavou nebo užitkem, jako například v online prostoru.

Co z toho všeho plyne?

Celkově lze tedy konstatovat, že kombinace atraktivního obalu a efektivní in-store reklamy představuje silné komponenty pro strategii získání pozornosti a nakonec i loajality zákazníků. „Pro konkurenceschopné značky je klíčové nejen nabízet kvalitní produkty, ale také aktivně komunikovat s cílovou skupinou v prostředí, kde se rozhodování o nákupu často odehrává – v obchodě,“ dodává Martin Chalupník z NADA Research.

Starší články

9.5.2024

Hry a hračky pohledem NÁRODNÍCH DAT: Většina lidí je dnes nakupuje online

PŘEČÍST
19.4.2024

NÁRODNÍ DATA v novém reportu přibližují, jak si získat srdce konzumentů ciderů

PŘEČÍST
22.3.2024

Pomelo a grep je nejoblíbenější příchuť ochuceného nealko piva, ukazují NÁRODNÍ DATA

PŘEČÍST
další články

Využíváme na webu cookies k usnadnění procházení stránek, nabízení přizpůsobeného obsahu nebo reklamy a k anonymnímu analyzování návštěvnosti. Stačí kliknout na tlačítko „Souhlasím“ a udělíte nám souhlas se zpracováním cookies.
Více naleznete v dokumentu Zpracování osobních údajů.

Esenciální

Vždy zapnuto

Marketing

Personalizace

Analytika

Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.